Jak poznat kvalitní olivy a kde je koupit?
Nakládané olivy jsou oblíbenou pochoutkou, která se hodí k vínu, sýru nebo jako příloha k jídlu. Ale víte, jaký je rozdíl mezi průmyslově vyráběnými nakládanými olivami a tradiční výrobou nakládaných oliv na malých rodinných farmách? V tomto článku vám to prozradíme a doporučíme vám také některé značky, které stojí za ochutnání.
Průmyslově vyráběné nakládané olivy jsou obvykle pěstovány na velkých plantážích, kde se používají chemické postřiky a hnojiva. Olivy se sklízejí strojově a rychle se zpracovávají pomocí louhu, soli a octa. Tím se sice dosáhne rychlého zbavení hořkosti a dlouhé trvanlivosti, ale také ztráty přirozené chuti a vůně oliv.
Tradiční výroba nakládaných oliv na malých rodinných farmách je naproti tomu založena na ruční sklizni a přirozeném zrání oliv v soli nebo nálevu. Olivy se pěstují bez chemie a s ohledem na životní prostředí. Nakládání oliv je prastarý proces, který trvá zpravidla několik měsíců. Během této doby se olivy zbavují hořkosti a nasycují se chutí a vůní bylinek, koření nebo citronu. Takto nakládané olivy mají bohatší chuť, aroma a barvu.
Pokud chcete ochutnat rozdíl mezi průmyslově vyráběnými a tradičně nakládanými olivami, doporučujeme vám koupit olivy ve specializovaném obchodě. Společnost OLIVUM s.r.o. pečlivě vybírá a dováží prémiové extra panenské olivové oleje za malých rodinných farem a kromě olejů dováží i tradiční olivy.
V jejich nabídce najdete skvělé olivy Marmaro, které pocházejí z malé farmy v řeckém Chalkidiki. Olivy se sklízejí ručně a naloží se do nálevu nebo soli na 6 až 9 měsíců. Díky tomu ztratí hořkost a změknou. Tyto olivy jsou ideální k sýru, salátům nebo jako samostatná chuťovka.
Další olivy vás zavedou na jih Itálie do regionu Molise. Zde má farmu paní Marina Colonna, jejíž rodina se věnuje pěstování oliv již od 18. století. Olivy se sklízejí ručně a naloží se do nálevu z octa, bylinek nebo soli. Olivy mají plnou chuť a jsou na skus příjemně křupavé. Můžete si vybrat zelené olivy, tmavé olivy nebo BIO olivy. Zajímavou pochoutkou farmy jsou také divoké kapary pocházející z Liparských ostrovů.
Nakládané olivy z malých rodinných farem jsou tedy nejen chutnější, ale také zdravější a ekologičtější než průmyslově vyráběné olivy. Pokud máte rádi olivy, určitě si je zařaďte do svého jídelníčku a vychutnejte si jejich jedinečnou chuť.